Kişisel koruyucu donanım, risklerin, toplu korunmayı sağlayacak teknik önlemlerle veya iş organizasyonu veya çalışma yöntemleriyle önlenemediği, risklerin yeterli düzeyde azaltılamadığı durumlarda kullanılmalıdır. Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır.
İşyerinde kullanılan tüm kişisel koruyucu donanımlar;
- Kendisi ek risk oluşturmadan ilgili riski önlemeye ve işyerinde var olan koşullara uygun olmalıdır
- Kullananın ergonomik gereksinimlerine ve sağlık durumuna uygun olmalıdır
- Kişisel Koruyucu Donanımlar uygun şekilde CE işaretine ve ulusal/uluslar arası standardlara (TSEEN/ANSI vb.) uygun nitelikte olmalıdır.
İşyeri, yapılacak risk değerlendirmesi sonucu alınacak iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ile kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımı belirlemeli ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi çerçevesinde bununla ilgili yazılı prosedür veya talimat hazırlamalıdır. Risk değerlendirmesi sonucu belirlenen nitelikteki KKD’ler ilgili çalışanlara sağlanmalıdır. Ayrıca, ilgili yasa ve yönetmeliklerin gereği olarak KKD’lerin seçimi aşamasında çalışanların veya temsilcilerinin görüşlerini almak ve katılımlarını sağlamak ile yükümlüdür.
KKD belirleme ve seçim prosesi, işyeri personelini kapsayacağı gibi alt işveren çalışan işyerinde, alt işverenlerin çalışmalarından kaynaklanacak risklerinde değerlendirilerek uygun kişisel koruyucu donanımların belirlenmesini de kapsamalıdır.
Tüm çalışanlar, risk değerlendirmesi sonucu belirlenen kişisel koruyucu donanımların kullanılması ile yükümlüdürler. Kişisel koruyucu donanım kullanılması gereken ilgili çalışma alanlarında, kullanılması gereken KKD’lerin belirtildiği “işaretlemeler”in kullanılması zorunludur.
Kişisel koruyucu donanımların nasıl kullanılması gerektiği, bakımı ve öneminin vurgulandığı eğitimler çalışanlara verilmeli ve kayıt altına alınmalıdır.